Műsorok

Új tartalmat kapott a Ne sokat költsön, vegyen inkább kölcsön! szlogen

Az SAP Hungary Kft. a hazai üzleti informatikai szektor vezető szereplőjének szakértői szerint ebben az évtizedben a legnagyobb horderejű változásokat a technológia inspirálja.
A szakértők megtették tétjeiket a kétezerhúszas években várható fejleményekkel kapcsolatban, szerintük 10 olyan trend van, amit a technológia diktál az elkövetkezendő évekre. Ezek:

1. Brutális ugrás számítási és adatátviteli kapacitásban
2. Felhő - a leggyorsabban fejlődő IT ökoszisztéma
3. Az ügyfélélmény - a valódi megkülönböztető jegy
4. Munka világa: végtelen termelési hatékonyság versus végtelen szabadidő
5. Ügyfelekből adatvagyon
6. Mobilkommunikáció: a nélkülözhetetlenség eszköze
7. A megosztásos modellek forradalma
8. Közösségi terek: biztonsági kihívások
9. Egészségügy: a húszas évek csapdája
10.Ingyen energia - amit hoz, és amibe ez kerülni fog

A városi közlekedés jövője szempontjából meghatározó téma lehet a 7. trend, "A megosztásos modellek forradalma". Mit mond a szakértő?

LIME
A birtokláshoz, valamint a tárgyak és szolgáltatások használatához fűződő viszonyunkban beállt változás emlékezetes fejleménye a tízes éveknek. 2010 után született az AirBnB, a Lime, az Uber és általában a megosztáson alapuló üzleti modell.

Welcome to the Airbnb!
Ugyanakkor szárbaszökkent a Spotify és a Netflix is, amelyik ugyanúgy a birtoklás helyett a folyamatos kollektív bérleti díj modelljét kínálja.

SPOTIFY Promo
A szoftverek és alkalmazások piacán pedig ma már szinte alig vannak egyszeri fizetéses termékek, mindegyik használatarányosan, vagy elérési csomagok alapján szab ki díjat felhasználójára. A technológia révén a használat legkisebb egysége (megtett kilométer, letöltött kilobájt, felhasznált kWh, eltöltött órák száma) is mérhető, elszámolható. A 2010-es évek megteremtették a bizalmat, és várhatóan a tulajdonlás helyetti bérlési és megosztási konstrukciók tovább fognak terjedni a "sűrű fillérek" jegyében.

Nagy kérdés, hogy ha nem akarunk venni, csak bérelni dolgokat, akkor az milyen hatással lesz olyan meghatározó volumenű iparágakra, amilyen például az autógyártás. Egyesek már az autóipar csődjét, és ebből tovagyűrűző globális válságot vizionálnak, mondván, hogy a városi emberek már nem vágynak autóra, inkább csak bepattannak az utcai bérkocsikba. Ugyanakkor, ha az autókat nem is kívánjuk a későbbiekben státuszszimbólumként birtokolni, a mobilitásért, tehát a futásteljesítményükért bizonyosan kívánunk majd fizetni - emlékeztetnek az SAP szakértői. Márpedig akár közösségi, akár privát alapon használunk is egy járművet, azt pár százezer kilométer megtétele után ki kell majd cserélni, tehát az igény tovább létezik a járműre, még ha azt globális autómegosztó cégek veszik is meg és nem családok és vállalkozások. Az igazi különbséget a birtoklási és használati modell változásából következően a járművek kihasználtsága fogja jelenteni: a megosztott, bérelt járművek nem a magánszemélyeknél szokásos évi 15-20 ezres, és nem is a céges flották évi 20-30 ezer kilométeres futásteljesítményét fogják produkálni, hanem nagyságrendileg magasabb, akár évi 100 ezer kilométert. Ezáltal a forgási sebesség megnő, a járműiparban a cashflow javul, a fejlesztésekbe történő befektetések megtérülése is sokkal kedvezőbbé válik. Az SAP szakértői szerint a sokak által jósolt válság helyett éppen hogy a járműipar fénykorát hozhatják a következő évek, évtizedek.