Műsorok

A Ford mérnökei a Gravity Skech segítségével tervezik a jövő autóit

A Ford Design Studioban a formatervező virtuális autót tervez maga köré és miközben drasztikusan lecsökken a tervezéséhez szükséges idő, a vásárló kerül a dizájn középpontjába.
Gravity Sketch VR 1.0
A Fordnál a Gravity Sketch háromdimenziós virtuálisvalóság-eszközével (VR) dolgozva próbálják meg még emberközpontúbbá formálni az autók dizájnját. A formatervezők headsettel és kontrollerekkel váltják fel a rajztáblát, így a virtuális valóságban, kézmozdulatokkal dolgozva hozhatják létre ugyanazt, amit eddig rajztollal papíron terveztek.

- A Gravity Sketch-el munka közben három dimenzióban, folyamatosan 360 fokos szögben, vagyis a térben szemlélhetjük az autót - mondja Michael Smith, a Ford formatervezési igazgatója. Szerinte érezhetően felpörgeti a dizájnerek kreativitását, ha az alkotás folyamata közben minden szögből, állandóan láthatják a tervezés alatt álló autót, és ennek köszönhetően már a kezdetektől fogva sokkal emberközpontúbb autókat tudnak megformálni.

Ford Gravity Sketch
Hagyományosan egy új modell formatervezése kétdimenziós rajzokkal kezdődik, amelyeket tökéletes minőségben kidolgoznak. A különféle változatok kiértékelése után ezek közül néhányból számítógépes adatfeldolgozással háromdimenziós modellt készítenek. Ezt követően a modellt virtuális valóságba helyezik, hogy még alaposabban elemezhessék, és kiderüljön, mennyire állja meg a helyét a valóságban. Mindez hetekig tart, ezért a tervezőknek nagyon gondosan kell kiválasztaniuk, hogy melyik dizájn léphet tovább a 3D-s modellezés fázisába.

Ford Gravity Sketch
A Gravity Sketch segítségével ez a folyamat hetek helyett csupán órákat vesz igénybe, hiszen kimarad a kétdimenziós fázis, és a tervezők már a kezdetektől 3D-s modellezéssel dolgoznak. A dizájnerek behelyezhetik az autó vezetőjét a középpontba, és 3D-s terveiket szabadon forgatva minden nézőpontból megvizsgálhatják a járművet, amit így szó szerint a vezető köré építhetnek. Sőt még ők maguk is beléphetnek a felvázolt autóba, hogy pillanatok alatt úgy alakíthassák át a dizájnt, hogy az a lehető legjobban megfeleljen a járműben utazók számára.

Ford Gravity Sketch
A Ford öt formatervező stúdiójában jelenleg az autók utasterére és karosszériájára szakosodott dizájnerek tucatjai vizsgálják, hogyan használható a Gravity Sketch a munkafolyamatokban, és milyen előnyöket ígér a valós idejű közös alkotásra és együttműködésre. A virtuális valóságban történő modellezés és kiértékelés drasztikusan lerövidítheti a fejlesztéshez szükséges időt, és lehetővé teszi, hogy a szakértők sokkal több ötletet vizsgáljanak meg 3D-ben.

Forrás: Györke Orsolya
Ford Magyarország
PR és Közkapcsolatok igazgató
Sajtókapcsolatok, sajtószóvivő