Hazánkba érkezett a Driving Skills for Life - a Ford társadalmi szerepvállalás programja

A Driving Skills for Life a 18-26 éves, friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalokat célozza. Ebben a korosztályban a legtöbb haláleset közlekedési balesetek következtében történik.
A Ford globális programjában 2003 óta világszerte több, mint 1 000 000 fiatal vett részt, napjainkban már 40 országban tartanak sikeres tréningeket világszerte. A program teljesen ingyenes, a félnapos szórakoztató gyakorlati képzés keretében a résztvevők vezetés közben sajátíthatják el a különböző közlekedési veszélyhelyzetekben alkalmazható, akár életmentő módszereket. A tréning alapvető célja, hogy olyan új tapasztalatokat és információkat adjon át a friss jogosítvánnyal rendelkező autósoknak, amelyeket nem kaptak meg a gépjárművezető-képző alaptanfolyamon.

A Ford DSFL négy alapvető területre koncentrálva fejleszti a fiatal autóvezetők készségeit, a globális statisztikák szerint ezen készségek hiánya miatt történt az elmúlt 15 évben a legtöbb közúti baleset:

- túlkormányzottság kezelése
- sebesség/fékezés/reakcióidő
- figyelemelterelés/drog/alkohol szimuláció/autóvezetés másnaposan
- műszaki ismeretek/ modern vezetéssegítő rendszerek

A Ford DSFL vendége volt a Ford Mustang magyarországi nagykövete, Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is
A budapesti képzés során a fiatalok autóban, volán mögött ülve, szakképzett oktató segítségével sajátíthatták el a négy terület tudnivalóit.


Gyakorolták a veszélyhelyzetek felismerését, a jármű irányítását, valamint a helyes sebesség és követési távolság megválasztását. A vezetési ismeretek mellett megtanulták a közlekedési veszélyek, illetve a zavaró tényezők felismerését és kiküszöbölését is.


A program része volt a kreatív szemléltetőeszközök, szimulátorok kipróbálása mellett a Ford és a Meyer Hentschel Intézet közös fejlesztése, az ittas vezetést és a droghasználatot valamint a másnaposságot szimuláló öltözet felpróbálása is.


A Ford Driving Skills for Life programot 2003-ban az USA-ban indította el a Ford Motor Company Alapítvány, az amerikai közlekedési hatóság, az AA és a ROSPA közreműködésével. 2013-as európai bevezetése óta - 12 millió eurós befektetéssel - kontinensünkön is több mint 165 000 fiatal sofőrnek segítettek, hogy jobb vezetővé váljanak.

A program idén először érkezett Magyarországra, az első négy, félnapos programon több, mint 700 magyar fiatal vett részt a gyakorlati, vezetésorientált képzésen.