Műsorok

Ford Smart Mirror - tükröm, tükröm, mond meg nékem...

Az okostükör "átlát" a lemezajtón is, segítségével a vezetők jobban láthatják maguk mögött a kerékpárosokat, a gyalogosokat és a többi járművet.
Az áruszállító járművek vezetőinek a belső tükör nem mindig jelent segítséget. Ha pl. egy rekeszfal vagy a rakomány eltakarja a kilátást hátrafelé, inkább a külső visszapillantó tükrökre hagyatkoznak, hiszen ahogy a lökhárítómatricákon is olvasható: "Ha nem látod a tükrömet, én sem látlak téged!"

Ford ‘Smart Mirror’ Ensures Van Drivers Can Clearly See ...
A Ford most bemutatta az okostükröt, ami ránézésre pontosan ugyanolyan, mint egy szokványos belső visszapillantó, ám valójában egy nagy felbontású kijelző, ami panorámaképet mutat a jármű mögötti területről. A vezető így azonnal kiszúrhatja az autója mögött felbukkanó kerékpárosokat, gyalogosokat vagy más járműveket, még akkor is, ha az áruszállító járművet ablak nélküli hátsó ajtókkal vagy térelválasztó rekeszfallal szerelték.

Ford Smart Mirror
A belső visszapillantó kijelző (Full Display Interior Mirror) az áruszállító jármű hátsó részén elhelyezett kamera élő képét közvetíti. A rendszer automatikus fényerő-szabályozásra is képes és éjjel-nappal optimális láthatóságot biztosít. A Smart Mirror látótere kétszer szélesebb, mint a hagyományos visszapillantó tükröké, így az autós jobban átlátja a jármű környezetét, ami jól jöhet, amikor egy kereszteződéshez közelít, sávot vált, vagy befordul egy mellékutcába.

A Ford új tükre különösen hasznos lehet azoknak a küldeményeket kiszállító sofőröknek, akiknek gyakran kell félreállniuk a városi forgalomban, miközben jó eséllyel tűnhet fel mögöttük vagy mellettük egy kerékpáros, e-rolleres vagy gyalogos - márpedig az EU statisztikája szerint 2019-ben éppen ezek a sérülékeny közlekedők szenvedték el a halálos kimenetelű közúti balesetek 70 százalékát.

A tükör már most is megrendelhető azokhoz a Ford Transit és Transit Custom áruszállítókhoz, amelyek üvegezés nélküli hátsó ajtóval készültek. A rendszer kompatibilis a 2014-től gyártott Transit áruszállítókkal és a 2012-től gyártott Transit Custom modellekkel, ezekbe bármelyik Ford márkakereskedésnél meg lehet rendelni és utólag beszerelik.

Ford’s New "Smart Mirror" Can Help Van Drivers See Through Metal